Çankırı Karatekin Üniversitesi ile İspanya’nın Granada Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında iki üniversite arasında iş birliklerinin geliştirilmesi, öğrenci ve personel hareketliliğinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, ikili anlaşma sırasında yaptığı açıklamada Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Granada Üniversitesi arasında iş birliklerinin geliştirilmesi ve artırılması için çalışacaklarını ifade etti. Granada Üniversitesinin İspanya’nın en köklü ve kadim üniversitelerinden biri olduğuna dikkat çeken Rektör Çiftçi, bu anlaşmayla birlikte akademik personelin İspanya’daki meslektaşlarıyla beraber bilimsel makale, konferans, sempozyum ve projeler gerçekleştirebileceğini belirtti.
Granada Üniversitesi Rektörü Prof. Pedro Mercado Pacheco ise yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek Anadolu’daki üniversiteler ile ikili iş birliklerini geliştirmeyi hedeflediklerini ve ÇAKÜ’nün bu hedef için öncü olduğunu ifade etti.
Rektör Çiftçi, İspanya’nın Filistin’i devlet olarak tanımasından son derece memnun olduklarını ifade ederek Türkiye’nin her zaman mazlumların yanında olduğunu belirtti. Bu çerçevede uluslararası arenada cereyan eden haksızlıklara birlikte karşı çıkmanın tüm insanlığa fayda sağlayacağını belirten Rektör Çiftçi, görüşmede Granada Üniversitesinin tarihinin Orta Çağ`a, Gırnata Sultanı I. Yusuf tarafından 1349 yılında Yusufiyya Medresesi`nin kurulmasına kadar uzandığına, tarihî değeri açısından dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olarak kabul edildiğine dikkat çekti.
Görüşmede, ulusal ve uluslararası sıralama kuruluşları ve UGR’nin dünya çapındaki üniversiteler sıralamasında Granada Üniversitesinin ilk % 3’lük dilimde yer aldığı, Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması (ARWU)’ya göre dünyada 278. sıraya yükseldiği aktarıldı. Granada Üniversitesinin İspanya’nın üçüncü büyük üniversitesi olduğunun altını çizen Rektör Çiftçi, üniversitenin ulusal ve uluslararası araştırmalarda ön sıralarda yer aldığını, bilhassa bilgisayar mühendisliği ve yapay zekâ alanlarında dünyanın ilk 5 üniversitesi arasında bulunduğunu vurguladı.
Olağanüstü mirasıyla bölgenin 15. yüzyıla kadar uzanan en kadim kütüphanesine de ev sahipliği yapan Granada Üniversitesinin antik el yazmalarını ve paha biçilemeyen pek çok basılı eseri bünyesinde bulundurduğu aktarıldı. Üniversite kütüphanesinde bulunan nadir eserler güvenli bir alanda muhafaza edilirken 8.000 cildin üzerinde eserin dijital arşive aktarılarak tüm insanlığın kullanımına açıldığı belirtildi. Kütüphanede başta din, felsefe ve sosyal bilimlere ait eserler olmak üzere fen bilimlerinden astronomiye kadar uzanan geniş yelpazede eserler yer almaktadır.
Rektör Çiftçi, İspanya’nın en kadim yükseköğretim kurumu olan Granada Üniversitesi yönetimini Anadolu’nun ilk dârü’l-hadisinin misyonunu üstlenen ÇAKÜ’de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.